Shanghai 2018.

Anevoiosul drum spre Shanghai îl găsiți aici. Shanghaiul este cel mai mare oraș chinez (peste 24 milioane locuitori) și al doilea sau al treilea din lume, la concurență cu Delhi și Tokyo. La fel ca în Tokyo însă, nu există senzația de sufocare. Dimpotrivă, astfel de orașe sunt obligate să fie organizate. Și sunt. Mai jos o selecție de poze și vorbele aferente.

1. De la aeroport se merge cu un tren cu 300 km/h. Infrastructura arată cam așa. La periferie drumurile sunt proaste.

2. Shanghai are o astfel de parte, cartea de vizită. Shanghai Tower este a doua clădire din lume ca înălțime (632 m) și cel mai rapid lift (20.5 m/s). În imagine prim-planul aparține turnului televiziunii.

3. Imagine de la 562 m.

4. Visul dezvoltatorilor din Prelungirea Ghencea. Având în vedere numărul mare de locuitori, soluțiile locative sunt pe măsură. Blocuri cu zeci de etaje, spații mici etc.

5. Dar Shanghaiul are și partea asta. Parte care va fi ștearsă de pe fața pâmântului cât de curând, pentru a face loc blocurilor cu zeci de etaje.

6. Orașul e în construcție continuă.

7. Așa este separată banda pentru mopede, scutere. În Shanghai toate aceste mijloace de transport sunt electrice. Trecerea s-a făcut organizat având în vedere situația ecologică și zgomotul. Situația ecologică este în continuare o provocare. În continuare sunt zone ale orașului în care te sufoci. Fără exagerare, te sufoci. A trebuit să îmi acopăr nasul cu tricoul pentru a putea respira.

8. Băncuță în parc.

9. Cabina taximetristului. Așa sunt toate.

10. Tesla chinezească. Arată bine, dar parcă am mai văzut undeva ceva similar.

11. Tineri chinezi privind spre viitor. Cuplurile din China obișnuiesc să-și organizeze o sesiune foto cu câteva luni înainte de nuntă. Faleza e aglomerată de astfel de cupluri.

12. Shanghaiul se promovează ca fiind cel mai cosmopolit oraș din China. De la Războiul Opiumului orașul a avut comunități mari de britanici, francezi și americani. Fiecare dintre acestea dau numele unor cartiere, existând și un cartier mixt.

13. Printre locurile de vizitat se numără și un fel de centru vechi. Tot aici se găsește și primul sediu al Partidului Comunist din China.

14. Templul Jade Buddha. Oază de liniște în centrul metropolei. După spusele ghidului, oamenii în China au libertatea religiei, dar dacă vor să facă parte din Partid, nu au voie să aparțină unui cult.

15. Piața Tianzifang nu mai e ce-a fost. Prea turistică. Nu a mai rămas nimic autentic din ea.

16. Recomand zona comercială din apropierea Yu Garden. Pare mai autentică, deși plină de turiști.

17. Yu Garden o altă bombă turistică supraapreciată.

18. Zona din jurul grădinii e impresionantă. Eu am numit-o Strasbourgul Asiei. Sau Mica Asie.

19.

20. Și încă ceva. Mitul meselor mioritice încărcate de mâncare nu ar impresiona un chinez. Mesele chinezești sunt la fel de încarcate de mâncare, cu 30 de feluri. Bucătărie e senzațională și se gătește orice – porc, vită, pui, pește și fructe de mare, legume, sosuri… Mai puțin deserturi.

În situația în care vrei să mergi la Shanghai, două-trei zile sunt suficiente.

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube